Bizi Takip Edin
facebook paylaş
 
Yorgunluk ve Dinlenme



Ağır kassal egzersiz, kasların daha fazla çalışma kapasitelerini azaltır. Zorlu aktivitenin bu düşkünleştirici etkisine kassal yorgunluk denir. Kassal yorgunluğun buna çok zaman eşlik eden subjektif yorgunluktan, uyku hissinden ve kassal sızıdan ayırt edilmesi gerekir.

Sıkıcı, kolay bir işin sık sık tekrarlanmasından doğan yorgunluk can sıkıntısına benzer ve ölçülmez. Şahsi tatminin bulunmadığı ilerin sebep olduğu streslerden genel yorgunluk doğar. Genel yorgunluk hali diğer tip aktivitelere de sirayet edebilir,  öyle ki yaşantıdan zevk almaz hala gelinebilir.

Fizyolojik yorgunluk iş performansına etki eden tek faktör değildir. Psikolojik, sosyal ve sosyo-ekonomik faktörler de etki eder.

Bir kas kısa aralıklarla uyarılırsa ilk birkaç uyarana karşı sarsı yüksekliği önce artar ve maksimal cevap elde edilir. Sonra sarsı yüksekliği azalmaya başlar. Bu değişlik süratle artar ve yorgunluk meydana gelir. Yorgunluk hissi iki türlü tespit edilebilir. Birincisi subjektif değerlendirmedir. Kişinin, yorgunluğunu kendisi tarafından değerlendirmesidir. İkincisi ise objektif değerlendirmedir. Bu da testlerle olur. Yorgunluğu sonucu kişide zamanlama hataları başlar ve dinlenme olmazsa, uyku gereğince alınmazsa, yorgunluk kronikleşir.

Kronik Yorgunluk (Cansızlık): Yorgunluk iyi bir gece uykusuzluğuyla giderilmediği zaman kronikleşir. Her zaman görülen kronik yorgunluluğun en belli başlı semptomlarının bazıları, subjektif yorgunluk hissi, işe ve diğer günlük işlere ilginin kaybı, düzenli olarak yapılan iş için daha fazla efor sarfı, duyarlılığın artması, genel heyecan durumunda tutarsızlık, kilo kaybı, iştah kaybı, istirahat, esneme meyli, parmaklar gerildiği zaman titreme, yüzde solukluk ve kahve, sigara, alkol içme isteğinde artma.

Fiziksel çalışmanın sebep olduğu enerji harcaması nadiren kronik yorgunluğa sebep olur. Kronik yorgunluğun en çok görülen sebepleri saatlerce çalışma, uykusuzluk, uyumsuzluk ve endişedir. Semptomlar genellikle işten uzakta bir dinlenme periyodundan sonra kaybolurlar.

Kassal yorgunluk, kasın uyaranlara cevap verme yeteneğinde azalmasıyla başlar, beceri bozulur. Çok yorgunluk vücudun patojen mikro-organizmalara karşı direncini azaltır ve şahıs, özellikle solunum yolları enfeksiyonlarına yatkın hale gelir. 

 

© Copyright 2010-2011 ÜTİSPOR
Kullanım, Gizlilik ve Telif Koşulları İçin Tıklayınız